top of page

Origen del

panorama actual

​Tradicionalment, els mitjans de comunicació havien pertanyut a famílies de classe alta, que creaven la seva pròpia empresa per guanyar-se la vida. Amb el pas del temps, l’ampliació del negoci, les exigències dels consumidors i l’afany de lucre d’aquestes empreses, entre altres factors, han anat desembocant en un panorama contemporani en què el capital econòmic privat ha penetrat dins del món de la informació.

Segons Joan Manuel Tresserras doctor en Ciències de la Informació i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, aquestes grans empreses “són grans companyies de telecomunicacions, companyies de gas, petrolieres (...)” que tenen un “interès estratègic” per “imposar els seus criteris, les seves pautes informatives, per establir els filtres que li convenen i condicionar l’activitat política”. Així ho explica l’exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació:

​A aquesta dinàmica cal afegir la crisi econòmica que pateixen les economies occidentals i l’explosió d’Internet. El primer factor condiciona les empreses de la informació en el sentit de la caiguda dels ingressos que aportava la publicitat, i el segon en el descens de les vendes dels exemplars en el sector de la premsa a causa de la gratuïtat dels diferents portals que ofereix el Web 2.0. Tot això també genera una major dependència dels mitjans de comunicació respecte a les subvencions públiques que perceben de les diverses institucions polítiques, fet pel qual el poder polític pot estendre encara més els seus tentacles i influències sobre els mitjans.


És sabut que l’exercici del periodisme sempre ha hagut de fer jocs d’equilibris i que els interessos dels editors, els patrocinadors  i el poder sempre han jugat un paper important en la divulgació lliure de la informació. La independència total dels interessos político-econòmics és una utopia comparable a la neutralitat i l’objectivitat de la informació. Només cal donar una ullada a la història del segle XX, i també en la dècada i poc que portem viscuda del XXI, per entendre aquestes sinèrgies. Els exemples són abundants, des de la maquinària del feixisme i del nazisme per accedir al poder fins a la justificació inversemblant de la guerra d’Iraq.

















Els quatre joves periodistes pretenem treure a la llum les relacions existents entre el poder i el periodisme. El Grup Godó en general i La Vanguardia en particular estan sota el punt de mira perquè aquest hòlding de comunicació és el més gran i influent de Catalunya.

Imatge corporativa de La Vanguardia. || Anna Torres

bottom of page