top of page

On queda el pluralisme? 

Conèixer les opinions dels partits polítics que formen l’arc parlamentari català ens va semblar un bon termòmetre per mesurar els nivells de pluralisme dels mitjans de  comunicació del Grup Godó. Ens vam posar en contacte amb Convergència i Unió (CiU), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), el Partit Socialista de Catalunya (PSC), el Partit Popular Català (PPC), Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA), Ciutadans (C’s) i la Candidatura d’Unitat Popular (CUP).


Malauradament, només ERC i C’s han mostrat predisposició a parlar sobre aquest afer. El tracte que consideren que reben per part dels mitjans de comunicació del Grup Godó i la dependència de poder polític que generen les subvencions públiques a les empreses de comunicació són els dos principals eixos pels que hem qüestionat al cap de premsa d’Esquerra Republicana, Sergi Sol, i al diputat i portaveu de Ciutadans al Parlament, Matías Alonso.


Sergi Sol denota un distanciament entre les línies editorials de La Vanguardia i RAC1, els dos principals mitjans del Grup Godó. “RAC1 és infinitament més plural que La Vanguardia”, opina el cap de premsa d’ERC.

Els dos representants coincideixen que La Vanguardia omet parlar de les propostes polítiques i de les notícies relacionades amb ERC i C’s. Sol denuncia que Esquerra Republicana té menys presència al diari del Grup Godó que altres forces com el PSC o el PPC, mentre que Alonso critica els silencis de La Vanguardia sobre l’activitat política de Ciutadans.

Pel que fa a la dependència política que generen les subvencions públiques als mitjans de comunicació privats, Matías Alonso és clar i concís, ja que afirma que cal eliminar aquestes ajudes i que el mercat determini quins mitjans poden ser viables i quins no. Sergi Sol no dóna una proposta ni una solució, però sí demana que els mitjans de comunicació, siguin públics o privats, compleixin la funció social del periodisme d’estar al servei de la societat, cosa que La Vanguardia no fa actualment.

Finalment, contactem amb Carles Llorens, investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona, per parlar sobre la concentració dels mitjans i el pluralisme de continguts. Llorens argumenta que el Grup Godó té uns interessos claríssims en determinades posicions però que té una gran varietat de continguts. A més, també justifica la concentració d’aquest grup i la seva expansió al mercat per la seva bona gestió com a empresa.

"La Vanguardia ignora ERC sent

la segona força del Parlament"

Sergi Sol, cap de premsa d'Esquerra Republicana de Catalunya

bottom of page